Wederopbouw in Pisco - Reisverslag uit Pisco, Peru van Mark Helmink - WaarBenJij.nu Wederopbouw in Pisco - Reisverslag uit Pisco, Peru van Mark Helmink - WaarBenJij.nu

Wederopbouw in Pisco

Door: Mark

Blijf op de hoogte en volg Mark

06 Maart 2008 | Peru, Pisco

Amigows,

Snap dat jullie al sinds 2 en een halve week snakken naar een update van mijn ontwikkelingswerkzaamheden. Aangezien ik nu pas weer voor 2 dagen terug ben in Lima heb ik de tijd voor een terugblik op de afgelopen weken.

Pisco is in één woord fantastisch, dan bedoel ik niet het feit dat echt 75% van de stad plat ligt. Wel bedoel ik dan het feit dat ik bij een organisatie terecht ben gekomen die geheel uit vrijwilligers bestaat. Daarnaast zijn de projecten die de organisatie http://burnerswithoutborders.org oppakt ook echt zinvol voor de wederopbouw. Zoals het bouwen van scholen, aanleggen van sanitaire voorzieningen e.d.
Pisco is echt verschrikkelijk getroffen door de aardbeving en vooral na mijn bezoek van vorig jaar onherkenbaar veranderd. Iedereen is volgens mij ook bezig met de wederopbouw. Wij slapen bijvoorbeeld in een restaurant. Na de aardbeving bleven toeristen weg en zijn de meeste restaurants gesloten. Zo is het met de overige bedrijven ook gegaan. De vissersboten waren compleet vernield, momenteel worden er weer nieuwe opgeleverd maar dan nog zijn er (nog) geen transportmogelijkheden. Wel zie ik gelukkig ook dat de plaatselijke bevolking langzaam maar zeker ook weer de sociale bezigheden oppakt. Aangezien ik veel in contact sta met de locals hebben ze mij verteld dat ze in het begin amper de deur uitdurfden om te zien hoe hun stad er aan toe was. Langzaam maar zeker zien ze dat er weer wat huizen opnieuw gebouwd worden en zijn ze zeer actief in het meehelpen. Overal in de stad zie je mensen aan het bouwen. Daarnaast stappen iedere dag stappen een stuk of vijf gasten van een jaar of 18 binnen bij ons om vrijwillig mee te helpen aan de wederopbouw.
Het leuke is dat we ook veel gehoor kunnen geven aan zaken die door hen aangegeven worden, zoals een beach clean up waar we samen met veel locale bewoners het hele strand schoonveegden. Ook houden we iedere avond een Intercambio. Hier leren we ongeveer 30 locals van tussen de 16 en de 20 jaar Engels spreken en zij leren ons Spaans. Erg leuk moet ik zeggen. Hopelijk kunnen we ze zover krijgen dat ze na ons vertrek redelijk kunnen redden in het engels. Hun engels was namelijk zeer karig. Pisco is namelijk nooit het rijkste gedeelte van Peru geweest.

Momenteel ben ik dus vooral bezig met het uitgraven van de funderingen. Hier moet je dus niet denken aan zo'n grote drillboor die ik even op wat keien plaats. Nee hierbij moet je meer denken aan een voorhamer in de volle zon. Echt super zwaar de eerste twee dagen. Daarna valt het wel mee en nu ben ik aan het genieten tijdens het werk. Daarnaast is er wel een regelmatig verloop van het aantal vrijwilligers dus ontmoet ik veel nieuwe mensen. Veel bagpackers komen via mond op mond reclame binnen. Het is namelijk ook nog een vrij goedkope slaapplaats: 2,50 euro voor eten en slaapplaats. Maar ja wel hard werken overdag!

Ikzelf heb afgelopen maandag besloten om tot begin mei te blijven bij dit project! Vooral ook omdat ik met blote ogen zie dat al het geld in Pisco wordt gestoken en dat iedereen - zelfs de hoogste man - vrijwillig aan het werk is. Daarnaast ging de huidige financiële man terug naar de VS en had ik aangeboden om dit werk voorlopig over te nemen. Per slot van rekening bestonden mijn werkzaamheden bij Interpolis voor een groot gedeelte uit het beheren van de financiën. Vanaf nu ben ik dus mede verantwoordelijk voor de budgetten van de Peruaanse projecten.

Hoe nu verder met bijvoorbeeld fundraising?
Samen met mijn oud collega's Albert en Arthur ben ik de mogelijkheden aan het bekijken om een stichting op te zetten in Nederland die tot doel heeft ontwikkeling stimuleren in Peru. Aangezien ik op dit moment weet dat het geld in Pisco goed besteed wordt, zal de eerste periode binnenkomend geld geheel naar Pisco gaan. Kan me echter goed voorstellen dat in de toekomst andere projecten naar boven komen indien ik niet zeker ben van de bestemming van het geld. Het vervolg van deze stichting zullen jullie in ieder geval op zeer korte termijn te horen krijgen! Er is namelijk veel geld nodig in Pisco.

Vanavond lekker nog even in Lima wat drinken met wat mede projectgenoten uit Canada en Australië en dan weer op naar de stof en de muggen van Pisco. Vreemd eigenlijk als ik in Pisco ben dan geniet ik met volle teugen, maar als ik dan weer in Lima ben dan denk ik bij mezelf wat ben je achterlijk om terug te gaan. De hele week in dezelfde kleren lopen, de snikhete temperaturen, de grote hoeveelheid muggen die je maar niet met rust laten, de dagelijkse hoeveelheid rijst, weinig communicatie middelen, koude douches etc etc. En toch geniet ik daar hahahaha!!

• 06 Maart 2008 - 08:05

Judith:

He broertje!

Klinkt goed hoor! Ik ga wel ff kijken of ik je binnenkort weer een keertje kan bellen om ff te kletsen!!!

xx Judith

• 06 Maart 2008 - 09:00

Ingrid:

Heb je helemaal geen internetverbinding in Pisco?
    Het klinkt allemaal fantastisch (op het harde werken na dan he?!)

xx Ingrid

• 06 Maart 2008 - 10:05

Floor:

He die Mark,
    Kan je dan eindelijk de alcohol en het ……zweet van de laatste maanden
    er uit zweten, vinden muggen heerlijk ha ha…
    Zo zie je maar weer dat een mens best in staat is zonder al de luxe te leven.
    Goed bezig Mark, zal eens kijken of we kunnen helpen. kusssssss

• 06 Maart 2008 - 12:30

Karin:

ja mijn grote broer met een grote hamer in de zon. Maar klinkt inderdaad goed.

succes

• 06 Maart 2008 - 13:44

Italo:

Hey dude, ENGLISH PLEASE!!!!!!!!! Here life is great in Amsterdam (no dutch yet as you can tell). As I hardly could see you are in Pisco doing volunteer job... that's great! and I can imagine that you spanish is almos fluent!!!

Asi que la proxima vez que te vea, conversaremos en Espagnol!!!

Ok dude... best of luck over there... and see you soon...

Italo
    (Loco in Amsterdam)

• 06 Maart 2008 - 14:50

Johan:

vooral na mijn bezoek van vorig jaar onherkenbaar veranderd???? Dat heb ik ook wel eens gezegd, maar dan werd ik als ramp gezien. Als ik ooit een huis ga bouwen dan huur ik jou in om de fundering te graven!!! Heel veel succes nog de komende maanden daar en als je hulp nodig heb, dan zit ik helaas aan de andere kant van de oceaan, maar komt er een goedkoop hotelletje vrij om over te nemen dan hoor ik t wel, Jonkers Catering goes Peru.

Groetjes Johan

• 06 Maart 2008 - 15:40

Sis:

Wow Mark, ben trots op je! Gaaf dat je het zelfs onder zulke omstandigheden naar je zin hebt :-) Die intercambio klinkt ook wel goed! Spreek je al vloeiend Spaans?

Nou amigo, veel spinazie eten, dan komt het wel goed met de wederopbouw!

Kus

• 06 Maart 2008 - 17:26

Johan VT:

Helmingo,
    Lang niet van je gehoord, maar zo te lezen gaat het goed met je!!!!
    Toppie bezig daar! goed werk verrichten en ook nog Spaans leren.. Niet slecht!
    Heel holland is trots op je.. (nou ja, in igg ik..)
    Kun je daar als vrijwilliger niet een internet verbinding aanleggen?? kun je gelijk de financiën van die organisatie via internet bankieren regelen????!!!!!

we houden contact!! en hou ons vooral op de hoogte!!!

greetinx tuyo amigo Johan

• 07 Maart 2008 - 10:54

Helen:

Heeeee kerel, goed bezig hoor! Je wordt nog een echte bikkel zo met je pikhouweeltje geulen graven. Heel veel groetjes van mij en ook van Liam (hij is al echt groot geworden!)

• 07 Maart 2008 - 11:51

Amy:

Hey Mark!
    Gaaf joh! Maar waar blijven de foto's???
    XXXX Amy

• 18 Maart 2008 - 19:29

Gerben Konijn:

Hoi Mark, mooi om te lezen dat het goed met je gaat. Jou kennende weet ik zeker dat het je gigantisch veel voldoening geeft om daar zo aan het werk te zijn. Ik blijf je berichten volgen!